Стив Джобс vs. … Ленин

Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Пловдив може, след като вече двадесет години си няма име, да приеме това на Стив Джобс. Идеята основателят на Apple да бъде новият патрон на училището, което вече двадесет години е безименно, но все още известно като ТЕТ “Ленин”, дава философът Ангел Грънчаров, преподавател в гимназията. Още със излизането си на бял свят, предложението предизвиква ожесточени полемики. Някои приемат идеята като гениална, други пък искат училището да носи името на българин, а трети желаят то да си остане “Ленин” – защото Стив Джобс бил американец, а не българин, и защото бил умрял.

Сякаш наистина имаме склонност да ставаме патриоти в най-важния момент, но не за добро, уви. Именно рожба на тази ни склонност е твърдението, че едно българско училище трябва на всяка цена да носи името на българин. Питам се обаче, това ли е да си патриот – да се ограничаваш в рамките на страната си? Не виждам защо трябва да стесняваме мирогледа си, като желаем вдъхновител на учениците ни в сферата точно на електрониката да не е светило като Стийв Джобс – човекът направил компютъра достъпен за всеки, вкарал музиката в джоба ни и улеснил живота ни чрез безбройните си революционни продукти в такава степен, каквото е трудно да си представим – а желаем те да се абстрахират от световното ниво и да приемат за кумир незнаен дори от половината българи учен, камо ли от някой друг. Човек може да постигне много, но не и повече от това, към което се стреми. Нека, макар и с риск никога да не го достигнем, да се стремим към най-великият и успял човек в областта на интересите ни. “Да живееш, това означава да се чувстваш непълноценен” е казал Адлер.

Не ме учудва обаче, че се намират хора, които да са против кръщаването на училище в България на човек като Джобс. Това, което ме притеснява е, че те не са против кръщаването му на Джобс, а изобщо на кръщаването му. Тъй де, просъществувало е двадесет години без патрон, защо сега трябва да привличаме внимание, защо трябва да си създаваме главоболия и да раздвижваме тромави процедури – нека си живеем спокойно. С такова мислене, ако ще и Господ да си сложим за патрон, пак никъде няма да стигнем. Затова смятам, че битката на ученици и учители за именуването на гимназията не се отнася само за тях, въпросът е от национално значение.

Затова бих искал да се обърна към всички тези смели и здравомислещи хора, които желаят да вдигнат летвата възможно най-високо, вместо да се навеждат под тази, поставена от скудоумните ни съграждани/съученици/колеги: вие не се борите, за един свободен ден на патронния празник, вие се борите срещу всички, които ще се опитат на всяка цена да спрат развитието ви, вашата битка е за свободата и възможността да бъдете изобретатели в собствената си страна. Джон Атанасов също е сред претендентите за патрон на вашето училище, но той е трябвало да твори извън страната си, а Стив Джобс е допринесъл за родината си. Ако “Тет “Ленин”” приеме името на българин, само защото е българин, аз веднагически бих пожелал да се изпаря от България.

Успех! Бъдете силни!

Поздрави от СПГЕ “Джон Атанасов”

Advertisements
This entry was posted in Абсурдистан, Училище and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Стив Джобс vs. … Ленин

 1. aigg says:

  Благодаря за отзива и за подкрепата! Ще си позволя да препубликувам текста та да стигне до повече хора…

 2. svetlio martinev says:

  Това е абсурдно, написано от е от някой iФен, поколнник на Джобс и цялата му iАрмия.
  Първо-компютърът не го е направил той достъпен за всеки. Второ-не е вкарал той музиката в джоба на хората,а SONY-първия преносим плейър се казва..Walkman,по онова време е вид портативен дискмен. Трето-не смятам,че което и да е българско учебно заведение може да носи името на световнозивесен. Кой знае колко е мизерно вътре в сравнение с британските и американски училища. По-добре на българин да се кръсти. Четърто-Джобс нищо не е измислил,той го е популяризирал. Да,той популяризира тъчксрийна, но не той го вкара първи в устройство.Дори не капацитивния,за който си мисли,че е направил. Още 2006-та имаше LG PRADA с капацитивен и с форма,близка до и iPhone. И гласовите командии не е измислил той,нито face unlcok-а който го имам като опция на лаптопа си от времената на динозаврите,а apple искат да го патентоват. Няма нищо измислено от него. В едно обаче го признавам-знаеше как да продава копеленцето мръсно. Знаеше как да пробута глупостите си на тъпите американци и това е то.
  Джобс беше най-добрия маркетингов експерт,съществувал някога,но е смешно да се казва, че е нещо повече от това. Знаеше да продава и краде,това е истината.

 3. Viki says:

  Нямам лично мнение за учебното заведение, но някои изказвания ми се струват крайни. Подкрепям мнението на “Светльо Мартинев”.
  “… а трети желаят то да си остане “Ленин” – защото Стив Джобс бил американец, а не българин, и защото бил умрял.” – Ами, да! Друго си е да знаеш, че Ленин е българин и то жив! (Ей тук се смях с глас!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s